Tre nya fallstudier startade om Resurseffektiv produktdesign

Under oktober månad startades tre nya fallstudier inom Arbetspaket 3 Resurseffektiv produktdesign!

Arbetspaket inkluderar den gjutna produktens användningsfas och gjuteriets roll i en cirkulär designprocess i GRETA-projektet. I produktens totala värdekedja kan en optimerad design bidra till en högre effektivitet vid användning och materialåtervinning men också ökad användningsfrekvens och i vissa fall även återanvändning och återtillverkning av gjuten komponent. Flödet av komponenter och hur gjuterierna påverkas i en förändrad leveranskedja när vi går mot ökade hållbarhetskrav för produkter är viktigt att studera.

De olika fallstudierna är:

  1. Indikatorer och produktpass
  2. Lean i cirkulär ekonomi för gjutgods
  3. Cirkulär produktion och design: möjligheter och risker med en mer integrerad leverantörskedja

Fallstudierna är fortfarande öppna och det finns möjlighet att delta för företag, kontakta Martin Risberg för mer information, martin.risberg@ri.se.

I en av fallstudierna kommer två studenter från Jönköping University att göra sitt examensarbete.
Studenterna är Elin Karlsson och Paul Abaci som båda studerar vid Jönköpings Tekniska Högskola.

 

Indikatorer och produktpass

Denna fallstudie arbetar med behov och val av lämpliga indikatorer för gjuterier när standardiserade hållbarhetsdata skall tas fram. En viktig del är det kommande produktpasset som kommer att påverka oss alla framåt. Produktpass är digitala representationer av fysiska produkter som visar hållbarhetsdata under hela livscykeln. De är viktiga verktyg för en cirkulär ekonomi eftersom företag får möjlighet att verifiera, hantera och synliggöra produkters hållbarhet.

Kontakt: Marie Bom, marie.bom@ri.se

 

Lean i cirkulär ekonomi för gjutgods

Flödet av komponenter och hur gjuterierna påverkas i en förändrad leveranskedja när vi går mot ökade hållbarhetskrav för produkter. I arbetet kommer vi att kartlägga och utreda hur dagens leverantörskedjor skapar värde kopplat till hållbarhet både för SMEs och deras kundföretag inom gjuteribranschen. I denna fallstudie kommer även ett examensarbete att genomföras. Målet är att skapa en förståelse för hur leverantörskedjor kan organiseras för att kunna integreras i en framtida cirkulär design av gjutgods som bidrar till att SMEs tillverkade komponenter/produkter kan bidra till ett monteringssystem hos slutkund med ett lägre klimatavtryck.

Kontakt: Kerstin Johansen, kerstin.johansen@ju.se

 

Cirkulär produktion och design: Möjligheter och risker med en mer integrerad leverantörskedja

En fallstudie som tittar på hur en mer integrerad leverantörskedja påverkar beställarens affärsmodell och relationen till sina underleverantörer. Ett aktuellt område är att inkludera underleverantören tidigare i produktutvecklingsfasen för att utveckla mer hållbara produkter.

Kontakt: Duncan Levinsohn, duncan.levinsohn@ju.se